28. november 2024
Sykehuskonferanse om vold i nære relasjoner
Hva gjør du når du mistenker at en pasient er utsatt for vold i nære relasjoner?
Praktisk informasjon: Konferansen vil bli avholdt i auditoriet på Ahus, 10. desember 2024, fra kl. 08.30–16.00 (registrering fra kl. 08.00–08.30). Påmelding og betaling på Kompetansebroen. Det vil bli servert enkel lunsj og bevertning underveis.
Bakgrunn for konferansen: Vold i nære relasjoner er et stort samfunns- og folkehelseproblem. Det er en alvorlig form for kriminalitet og har store samfunnsøkonomiske konsekvenser. Mediebildet i 2024 har vært preget av nyheter om flere drap som etterforskes som partnerdrap, samt innføringen av omvendt voldsalarm. Vold skaper utrygghet og kan gi helseutfordringer – i verste fall kan volden ta liv.
Regjeringens Opptrappingsplan mot vold og overgrep mot barn og vold i nære relasjoner (2024–2028), «Trygghet for alle», fikk i mai tilslutning i Stortinget. Planen slår fast at vi må bli bedre på å forebygge vold i nære relasjoner, avdekke flere saker, og beskytte og ivareta utsatte på en helhetlig og mer omsorgs-full måte. Som helse- og omsorgspersonell møter vi mange mennesker som kan være utsatt for vold i nære relasjoner. Vi kan fange opp at noe er galt, men det kan være vanskelig å vite hva personen er utsatt for og hvordan vi bør gå frem i en slik situasjon.
Arrangør Avdeling Kliniske fellesfunksjoner, Sosionomtjenesten ved Akershus universitetssykehus.
Påmelding på kompetansebroen.no
Påmeldingsfrist 27.11.2024
Målet med konferansen Bidra til faglig trygghet i møte med pasienter som blir utsatt for vold i nære relasjoner.
Pris for arrangementet Ordinær deltager: kr. 990,- Intern deltager: gratis
Målgruppen for konferansen
Ansatte ved Ahus og samarbeidspartnere som
ønsker mer kunnskap om vold i nære relasjoner.
Kontaktperson Hilde Jansen, seksjonsleder (hilde.jansen2@ahus.no)
Program for dagen
Dere kan se frem til mange spennende innlegg fra dyktige fagpersoner:
NKVTS (Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress) ved Helene Flood Aakvaag: Omfangsundersøkelsen og vold i nære relasjoner i et helseperspektiv.
Advokat Gunhild Vehusheia: «Avdekking – hva, hvorfor og hvordan?» og «Rett til å dele eller plikt til å tie? Eller var det plikt til å melde? Mulighet til å dele?»
RVTS (De regionale ressurssentrene om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging) ved Morten Jansson og Line M. Tollerud: Veileder for helse- og omsorgstjenestens arbeid med vold i nære relasjoner, TryggEst – vern for risikoutsatte voksne og minoritetsperspektivet.
RISK (Seksjon for risikoanalyse og kriminalitetsforebygging av vold i nære relasjoner, Oslo politidistrikt) ved politioverbetjent og avsnitts- leder Ronja Dahlseng og familievoldskoordinator Nadia Nørstenæs Torper: «Hvordan jobbe smart mot vold i nære relasjoner?».
Romerike krisesenter ved Fagleder Silje Vold Løwe: Krisesenteret sin rolle i møte med voldsutsatte pasienter.